19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı resmi kutlama programı ilk olarak Tren Garı önünden Atatürk Anıtı’na Gençlik Yürüyüşü ve Çelenk sunmayla başladı. Ardından Kurtdereli Spor Salonu’ndaki programa geçildi. 
19 Mayıs programına Balıkesir Valisi Hasan Şıldak, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Balıkesir Milletvekili Belgin Uygur, Balıkesir Milletvekili İsmail Ok, İl Emniyet Müdürü Hasan Onar, Garnizon ve 9. Ana Jet Üs Komutanı Hv.Plt.Tuğg. Cihangir Kemal Yüzçelik daire müdürleri, öğrenciler ve çok sayıda Balıkesirli katıldı.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından gençlik ve spor faaliyetleri ile yatırmalarının tanıtım videosu gösterimi yapıldı. Günün anlam ve önemini belirten konuşmasını yapan Gençlik ve Spor İl Müdürü Adem Özalp; bugüne anlam kattan gençlere seslenerek; “Yarınlarımızın ve Vatanımızın geleceği en büyük zenginliğimiz sevgili gençler; İstiklal mücadelemizin başladığı 19 Mayıs'ın, Gençlik ve Spor Bayramı olarak ilan edilmesi, sizlere duyulan inancın ve güvenin bir göstergesidir. Vatanına, milletine ve bayrağına sevdalı, yaşadığı toplumu renklendiren, güzelleştiren; düşünerek, üretim sahasında bulunarak hep bir adım öteye, daha iyiye gitmeyi hedefleyen siz gençlerimizle güzel ülkemiz geleceğe çok sağlam adımlarla ilerleyecektir. Çalışkanlığınız, gayretiniz ve kadim kültürümüzden aldığınız ilhamla, bu toprakların hikâyesini yazacak ve miras olarak aktaracaksınız. Ülkemiz sizlerle güçlenecek, vizyonumuz sizlerle genişleyecek, Olimpiyatlar sizlerle zenginleşecek, kültür ve sanat sizlerle derinleşecek. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün sizlere vasiyeti olan " Ey Türk Gençliği! Birinci vazifen, Türk istiklâlini, Türk Cumhuriyetini, ilelebet muhafaza ve müdafaa etmektir." sözünü aklınıza ve kalbinize kazıyınız. Bu değerli emaneti yaşatmak ve sonsuza kadar korumak, gelecek kuşaklara en iyi şekilde aktarmak, en başta gelen görev ve sorumluluğunuzdur. Sizlere her alanda güveniyor, inanıyor ve sizlerle gurur duyuyoruz.” dedi.
İl Müdürlüğü faaliyetleri ve yatırımlarına da değinen Gençlik ve Spor İl Müdürü Adem Özalp, sözlerine şöyle devam etti: “Gençlerimizin çok yönlü gelişimine büyük önem veren Bakanlığımızın çalışmaları, eserleri ve ortaya koyduğu projelerle Balıkesir’de yurt hizmetleri, gençlik faaliyetleri, özellikle spora erişimin sağlanması konusunda büyük atılımlar gerçekleştirildi. İlimizde hizmete sunulan gençlik merkezleri, genç ofisler, spor salonları, halı sahalar, kortlar, yüzme havuzları, yurtlar ile gençlerimizin kendilerini en iyi şekilde yetiştirmeleri, sporla iç içe bir hayat tarzına sahip olmaları için çocuklarımız ve gençlerimiz en iyi imkânlarla buluşturuldu.
Her kategori ve branşta yaklaşık 150 bine yakın sporcumuzla yürüttüğümüz projeler ile İlimiz Spor alt yapısı gelişmeye devam ediyor. İlçelerimizde halen açılmaya devam eden gençlik merkezlerimiz, genç ofislerimiz ve yapımı devam eden yatırımlarımız sayesinde her geçen gün gücümüz artmaktadır. Yaklaşık 10 binin üzerinde üniversite öğrencimiz de Bakanlığımıza ait yurtlarımızda barınmalarının yanı sıra, yurtlarımız depremzede vatandaşlarımızın da sıcak yuvası olmuştur.
Ülkemizin dört bir yanında olduğu gibi ilimizde de dinamizmi, heyecanı ve umudu her zaman kalbinde taşıyan halkımız, geleceğimizin mimarları gençlerimiz, ay yıldızlı bayrağımızı sonsuza dek dalgalandırarak ülkemizin adını sınırların çok ötesinde duyuracak olan sporcularımız ile Güçlü Türkiye için üretmeye devam edeceğiz”
Gençlik Merkezleri gönüllü gençlerinden Merve Çetin’in “O Geliyor” şiiri ve Serkan Tavşanlı’nın “İstiklal Savaşında Mustafa Kemal” adlı şiiri dinleyenlerden büyük beğeni aldı. TC Ziraat Bankası Güzel Sanatlar Lisesi ekibinin “Yörük Ali” ve “Nar Danesi” türkülerinin ardından Büyükşehir Belediyesi Konservatuarı “Halk Oyunları” gösterisi ile program devam etti. Balıkesir Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü sporcuları ve Kurtdereli Mehmet Pehlivan Spor Lisesi öğrencilerinin gösterileri renkli görüntülere sahne oldu. Milli Sporcuların tanıtımı ve takdimi, Ziraat Bankası Güzel Sanatlar Lisesi öğrencilerinin ‘Memleketim’ adlı türküsünün ardından 19 Mayıs Gençlik Ruhu Sergisinin gezilmesi ile program son buldu. 
Aynı gün Atatürk Anıtı önünden başlayarak Avlu’da son bulan “Gençler Bisiklet Turunda” etkinliği gerçekleştirildi. Akşam saat 20.30’da ise Fener Alayı Yürüyüşü gerçekleştirildi. Sporcular, antrenörler, gençlik liderleri ve gönüllü gençler ve halkın katılımıyla gerçekleştirilen Fener Alayı yürüyüşü Ali Hikmet Paşa Meydanından başlayarak Avlu’da sona erdi.