Geleneksel Kurtdereli Güreşleri, 2-3-4 Ağustos tarihlerinde renkli görüntüler ve kıyasıya rekabete sahne oldu. Gençlik ve Spor Bakanlığı Bakan Yardımcımız Hamza Yerlikaya ile Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan Geleneksel Kurtdereli Güreşleri’ne katıldılar.
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve Karesi Belediyesinin ev sahipliğinde, Kurtdereli Er Meydanı’nda gerçekleştirilen organizasyona 70’i baş boyunda olmak üzere yaklaşık bin pehlivan katıldı. Etkinliğin ilk gününde minik, teşvik, tozkoparan, ayak, deste, küçük orta ve büyük orta boylarda mücadeleler gerçekleştirildi.
Kurtdereli güreşleri, cihan pehlivanı Kurtdereli Mehmet Pehlivan’ın mezarı başında yapılan anma ve er meydanında duaların okunmasının ardından başladı. Pehlivanlar Kurtdere’nin dualı çayırında kol bağladı.
60. Geleneksel Kurtdereli Güreşleri Karesi’de 2 Ağustos Cuma günü kortej yürüyüşü ile başladı. Üç gün süren etkinliğin ilk günü güreşlere adını veren ve “cihan pehlivanı” olarak anılan Kurtdereli Mehmet Pehlivan’ın Kurtdere Mahallesi’ndeki mezarı başında yapılan anma törenine Karesi Belediye Başkanı Dinçer Orkan, Balıkesir Gençlik ve Spor İl Müdürümüz Lokman Arıcıoğlu, İl Müftüsü Ramazan Topcan, Güreş Ağası Abdullah Altıntaş, Kurtdere Muhtarı Mustafa Ersoy, Belediye Başkan Yardımcıları, Meclis üyeleri, güreşçiler ve vatandaşlar katıldı.
Milli birlik ve baraberliğimizi unutmamamız gerektiğini belirten Gençlik ve Spor İl Müdürümüz Lokman Arıcıoğlu yaptığı konuşmada Kurtdereli Mehmet Pehlivan’ın hayatından kesitler sundu. 
3-4 Ağustos tarihlerinde de devam eden organizasyonda, 70’i başpehlivan olmak üzere 1000 civarında güreşçi katıldı. Cuma günü Kurtdere Mahallesi’nde minik 1, minik 2, teşvik 1, teşvik 2, tozkoparan, ayak, deste 1, deste 2, deste 3 ve orta boyların boy ayrımıyla başladı.
“Dualı Çayır” olarak adlandırılan Kurtdere Er Meydanı’nda açılış töreni düzenlendi. Kule hakemlerinin çağrısıyla sahaya gelen güreşçiler, önce peşrev çekti, ardından pehlivanlar, rakibinin sırtını yere getirmek için kıyasıya mücadele etti. Türkiye Güreş Federasyonu Balıkesir Güreş İl Temsilcisi Raşit Ataş, Kurtdereli Yağlı Güreşleri’nin Kırkpınar’ın rövanşı niteliğinde devam ettiğini söyledi.
60. Geleneksel Kurtdereli Yağlı Güreşleri Pazar günü yapılan final karşılaşmalarıyla sona erdi. Kırkpınar Başpehlivanı Ali Gürbüz İsmail Balaban’la finalde karşılaştı. Altın Kemerin sahibi Ali Gürbüz oldu. 

Ağalık bu yıl Altıntaş’ta
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve Karesi Belediyesi işbirliğinde bu yıl 60.sı düzenlenen Geleneksel Kurtdereli Güreşleri’nde güreş ağası değişti. Geçen yıl ağalığa aday olan işadamı Yaşar Dalgıç ağalıktan özel nedenlerden dolayı çekilirken, ağalığı 2014 yılında da Kurtdere’de güreş ağası olan işadamı Abdullah Altıntaş’a devretti.

KURTDERELİ MEHMET KİMDİR?

Kurtdereli Mehmet, Osmanlı topraklarından olan şimdilerde Bulgaristan sınırlarındaki Tırnova'da 1872 yılında doğdu. 
Adalı Halil ve Kara Osman'ı 1899 Kırkpınarı'nda yenerek başpehlivan oldu. Kurtdereli Mehmet, Avrupa’da da güreşti dünya şampiyonu oldu. 
Sultan 2. Abdülhamit ve Sultan Mehmet Reşat'ın madalya ile ödüllendirdiği Kurtdereli, 1911 yılında Taksim Talimhane Güreşlerinde rahatsızlıklarına rağmen İngiliz, Hollanda ve Macar güreşçileri yenerek "Cihan Şampiyonu" unvanını kazandı. Son güreşlerini bu yılda yapan Kurtdereli, kispetini Kabe'ye bir pehlivan aracılığıyla yollayıp er meydanlarından çekildi. 
Güreşten sonra başhakemlikler yapan Kurtdereli'nin Anadolu Ajansı'na verdiği mülakatta "Güreşirken bütün Türk milletini arkamda hisseder ve onun şerefini korumak için her şeyi yapardım. Ve sanki bütün Türk milletinin kuvvetinin arkamdan dayandığını hissederdim." sözünü okuyan Büyük Önder Mustafa Kemal, Kurtdereli'ye yazdığı övgü dolu mektup ve 1000 lira para ödüllü zarfı kendisine Salih Bozok ve Kılıç Ali ile ulaştırır.
Kurtdereli, Atatürk'ün mektubunu göz yaşlarıyla okur. Namlı bu pehlivanların dışında iri cüssesiyle anılan Filiz Nurullah, Hergeleci İbrahim, Çolak Mümin Molla, Er Sultan, Filibeli Kara Ahmet, Hançoğlu İbrahim, İpçi Hüseyin, Kara Ahmet, Katrancı Mehmet, Kavasoğlu İbrahim, Kazıkçı Kara Bekir, Nakkaşlı Eyüp, Şamdancıbaşı Kara İbo da hala güreş taktikleri ve kişilikleriyle güreş camiasında konuşulan isimlerden.